Zielona Górka z Pabianic wśród stu najlepszych pizzerii na świecie, awans o trzy pozycje
Właściciele pabianickiej pizzerii Zielona Górka odebrali kilka dni temu w Neapolu kolejną nagrodę w dorocznym rankingu 50 Top Pizza World, światowego przewodnika po pizzeriach na wszystkich kontynentach. Podczas tego spotkania właściciele pizzerii Lilianna i Jędrzej Lewandowscy odebrali certyfikat z numerem 94. Polska pizzeria po raz drugi zakwalifikowała się do światowego rankingu.
50 Top Pizza World to ranking światowy, który powstał w 2017 r., kiedy pizza neapolitańska trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Inspektorzy odbywają anonimowe wizyty w lokalach. Nie wiadomo ile takich wizyt jest w ciągu roku i kim są oceniający. Na podstawie ich ocen powstają rankingi kontynentalne i publikowany we wrześniu raport światowy.
- Udział w spotkaniach z najlepszymi pizzajolo na świecie to niezwykle cenne doświadczenie dla całego zespołu pizzerii. Ja i żona jesteśmy architektami i myśleliśmy, że będziemy obcy w świecie pizzy. Okazuje się jednak, że właściciele światowych pizzerii, których poznajemy, są muzykami, filmowcami, jest w tym gronie wielu artystów - powiedział Jędrzej Lewandowski.
Według Lewandowskiego jeden z nagrodzonych w tym roku w Neapolu, autor książki o pizzy Dan Richer jest muzykiem. Właściciel pizzerii NNea Vincenzo Onnembo w Amsterdamie (47 pozycja w światowym rankingu) jest reżyserem po szkole designu w Neapolu. André Guidon (Leggera Pizza Napoletana, 3 pozycja na świecie) z Sao Paulo w Brazylii jest inżynierem dźwięku.
- Na Zielonej Górce z kolei pizzę wypiekają perkusiści, a ciasto robi bluesman. Jedna z kelnerek jest śpiewaczką operową. Większość osób z obsługi na czymś gra - zdradził Jędrzej Lewandowski.
Przyznał, że udział w takim rankingu jak 50 Top Pizza World to trochę zabawa i ranking traktuje z przymrużeniem oka, ale nie ukrywa, że ma on znaczenie marketingowe, ale najważniejszy jest punkt odniesienia w stosunku do innych, podobnych lokali w Europie i na świecie.
W rozmowie z PAP Jędrzej Lewandowski podzielił się opinią, że kluczem do sukcesu jest podejście do tworzenia pizzy i zbudowanie klimatu lokalu wokół konkretnych ludzi.
- To ludzie tworzą pizzę i to oni robią klimat lokalu. Włosi używają określenia artigianale - to takie rzemiosło z duszą - powiedział właściciel Zielonej Górki.
Zapytany o nowe trendy, które pojawiają się we włoskich pizzeriach Jędrzej Lewandowski powiedział, że pizze „będą rosły”, ale pozostaną maksymalnie proste w składzie.
- W Neapolu na przykład pizzajolo sypią na ciasto garść pomidorków piennolo (gatunek, który rośnie w jednym małym regionie u stóp Wezuwiusza) i tak powstaje pizza. Ciekawostką może być też używanie tradycyjnego neapolitańskiego migdałowego obwarzanka - tarallo - ciastka pieczonego na smalcu, który kruszy się na pizzę. Pojawiają się też pizze słodkie. To jest nowy, ale już dostrzegalny trend - powiedział Lewandowski.
Pizzeria Zielona Górka z Pabianic koło Łodzi jest na rynku 10 lat. Stworzyła ją para architektów Lilianna i Jędrzej Lewandowscy. W rankingach najlepszych pizzerii świata pojawili się w 2024 roku i zajęli 97 miejsce. W europejskim rankingu 50 Top Pizza World pizzeria z Pabianic została uwzględniona po raz czwarty.
Zielona Górka w 2025 r. została też wybrana najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu stowarzyszenia AVPN (L’Associazione Verace Pizza Napoletana) - właścicieli podobnych lokali na wszystkich kontynentach, zrzeszającego obecnie ok. 1100 lokali z ponad 50 krajów. O honorowym tytule decydują oni w głosowaniu.
Najlepszą pizzerią świata w rankingu Top Pizza World we wrześniu 2025 r. wybrano dwa lokale - I Masanielli – Francesco Martucci z włoskiej Caserty na północ od Neapolu oraz Una Pizza Napoletana Anthony Mangieri z Nowego Jorku. Drugie miejsce w rankingu przypadło japońskiej The Pizza Bar on 38th w Tokio, a trzecie Leggera Pizza Napoletana André Guidon z Sao Paulo w Brazylii.
Najlepszą pizzerią w Europie (ranking został ogłoszony w czerwcu 2025 r.) została Napoli on the Road z Londynu. Drugie miejsce przypadło pizzerii Baldoria z Madrytu, a trzecie zajęła pizzeria Via Toledo z Wiednia. W tym rankingu znalazły się dwie polskie pizzerie - pabianicka Zielona Górka na 18. i warszawska Ciao a Tutti na 28. miejscu rankingu.(PAP)
jus/ lm/
